0212 231 32 92

P.tesi-Cuma : 09:00 - 18:30

Cumartesi : 09:00 - 13:30

0533 950 60 95

P.tesi-Cuma : 09:00 - 18:30

Cumartesi : 09:00 - 13:30

Adres Bilgileri

Valikonağı Cad. Mim Kemal Apt. No:72 D:1 Nişantaşı İstanbul

EN

TR

Plak Oluşumunun Nedenleri


Plak Oluşumunun Nedenleri
26.01.2022
2046

Plak Oluşumunun Nedenleri. Plak, çocukluk yaşlarımızdan beri dişlerimizin sağlığını tehdit eden ağız içi oluşumların başında gelir. Mücadele etmenin en iyi yolları şüphesiz düzenli olarak dişlerimizi fırçalamak ve diş ipi kullanmaktır. Peki dişlerimizi plaktan korumak, sağlıklı gülüşümüzün zarar görmesini önlemek için başka neler yapabiliriz? Öncelikle plağın ne olduğuna ve nasıl oluştuğuna değinelim. Plak, zamanla dişler üzerinde biriken ve iyi temizlenmediği zaman dişerlerin üzerine ve aralarındaki boşluklara yerleşen bakteri tabakalarıdır. Bu tabakalar zamanla dişlerin üzerinde biofilm adı verilen zarları oluşturur ve bu zarın içinde yaşarlar. Başlangıçta bu filmi iyi bir diş fırçalamayla kırmak kolaydır ancak zamanla zorlaşır. Bakteriler bu tabaka içerisinden asit salgılayarak dişlerinize içten içe zarar vermeye başlar. Asitlerin uzun süre dişler üzerinde kalması sonucu çürük adını verdiğimiz boşluklar bile oluşabilir. Plakları uzun zaman tek başına bırakırsanız zamanla başa çıkması daha zor olan tartar isimli oluşumlara dönüşürler. Tartarlardan kurtulmak için mutlaka bir diş hekiminin yardımına başvurmanız gerekir.

Plak oluşumuna neden olan alışkanlıklar

  1. Yetersiz ve etkisiz diş fırçalama

Plak oluşumunu tetikleyen alışkanlıkların başında dişleri günde en az iki kez ve doğru şekilde fırçalayamamak gelir. Dişlerinizi fazla hırpalamadan, dişlerinizle 45 derece açı yapacak şekilde ve yuvarlak hareketlerle 2 dakika boyunca fırçalamak, bakterilerle mücadelenin ilk ve en önemli şartıdır.

  1. Yetersiz diş ipi kullanımı

Her gün diş ipi kullanmamak, bakterilere davetiye çıkaracak bir başka alışkanlıktır. Dişlerimizi her ne kadar iyi fırçalasak da kimi zaman fırçanın giremeyeceği diş aralarında biriken yemek artıklarını temizlemek ancak bir diş ipinin yardımıyla mümkündür. Hangi diş ipini tercih edeceğiniz ve doğru kullanım şekilleri hakkında diş hekiminize danışabilirsiniz.

  1. Ağız gargarası kullanmamak

Eğer ağız bakımımızı en iyi şekilde tamamlamak ve olası plak ve bakterilerden tamamen korunmak istiyorsak ağız gargarası, ağız bakımını güçlendiren bir başka uygulamadır. Antibakteriyel ve florid içeren bir ağız gargarsıyla hem ağız hijyeniniz korunmuş olur hem de kötü ağız kokularının önüne geçmiş olursunuz.

  1. Diş doktorunuzu ziyaret etmemek

Bazı plaklar evde kendi ağız bakımı uygulamalarımızla ulaşamayacağımız hale gelebilirler ve bir diş doktorunun uzmanlığına ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle herhangi bir sağlık sorunu yaşamıyor olsanız bile diş doktorunuzun kliniğini düzenli aralıklarla ziyaret etmenizde fayda vardır.

  1. Yanlış gıda seçimleri

Şekerli gıdalar yediğimiz ya da şeker içeren sıvılar tükettiğimiz sürece baktrilerden kaçış yoktur. Çünkü şeker, ağız içerisinde bakterilerin kolayca tutunup yaşayabileceği bir ortam yaratır, zamanla şeker bakteriler tarafından aside dönüştürülür ve dişler zarar görmeye başlar. Şekerli içeceklerin dışında plak dostu gıdaların arasında tüm abur cubur yiyecekler sayılabilir. Ayrıca tüm karbonhidratlı gıdalar da asit üretimine yatkındır.

  1. Doğal diş koruyucularının farkında olmamak

Dişlerimiz üzerindeki olumlu etkileri tüm doktorlarca bilinen, sert meyve ve sebzelerin tüketimi dişlerimiz üzerinde doğal bir diş fırçası görevi görür. Sadece havuç, elma, salatalık gibi gıdaları tüketerek hem dişlerimizi korumuş hem de vücudumuzun genel sağlığı için olumlu bir alışkanlık edinmiş oluruz. Sağlıklı günler.

Benzer Blog Yazıları



0212 231 32 92


0533 950 60 95


Konum