0212 231 32 92

P.tesi-Cuma : 09:00 - 18:30

Cumartesi : 09:00 - 13:30

0533 950 60 95

P.tesi-Cuma : 09:00 - 18:30

Cumartesi : 09:00 - 13:30

Adres Bilgileri

Valikonağı Cad. Mim Kemal Apt. No:72 D:1 Nişantaşı İstanbul

EN

TR

Hamilelikte Diş Sağlığı


Hamilelikte Diş Sağlığı
26.01.2022
2483

Hamilelikte diş sağlığı büyük önem kazanmaktadır. Çünkü hem bu dönemde hormonal dengesizlikler nedeniyle bazı sorunlar hızlanırhemde oluşan sorunların tedavi edilmesi esnasında bazı riskler söz konusudur.

Hamilelikteki diş çürükleri ve iltihaplar, düşük ve erken doğum ihtimalini arttırmaktadır.

  • Hamilelikten önce, ağız ve dişler ile ilgili tüm sorunlar tedavi edilmeli ve hamilelik esnasında mümkğün olduğunca sorun yaşanmamalıdır. Bu nedenle hamilelik öncesinde mutlaka bir diş hekimine giderek muayene kontrolü yaptırılmalıdır.
  • Hamilelik esnasında, mümkün olduğunca ağız ve dişlere iyi bakılmalı, tedavi gereksinimi olmaması sağlanmalıdır. Gerekirse en kısa zamanda sorunların büyümesine fırsat vermeden bir diş hekimine gidilmelidir. Tespit edilmiş sorunlar, gerekiyorsa diş hekimi tarafından hamilelik sonrasına ertelenebilir. Hamilelik sırasında diş hekimi tarafından kullanılabilecek veya hastaya yazılabilecek ilaçlar için gerekiyorsa hastanın jinekoloğuna danışılmalıdır. Tedavi süreleri mümkün olduğunca kısa tutulmalı ve korku stres gibi olumsuz etkilerden kaçınılşmalıdır.

Hamilelikte meydana gelen sorunlar

Hamilelikte meydana gelen sorunlar genellikle dişetleriyle ilgilidir. Bu dönemdeki hormonel dengesizlikler nedeniyle mevcut diş eti hastalıkları hızlanır ve daha rahatsız edici bir boyuta gelir. Özellikle hamilelikte "Epulus" denilen diş eti büyümeleri meydana gelebilir. Bu epulusların hamilelik sonrasında cerrahi yöntemle alınması ve diş etlerinin tedavi edilmesi gerekir. Genellikle hamilelik öncesinde ağız sağlığı çok iyi olan birinde yeni bir sorun oluşmaz. Bu nedenle hamilelik esnasında özellikle ağız sağlığına özen gösterilmelidir.

Hamileliğin diş çürümesine etkisi

Hamileliğin diş çürümesine etkisi yoktur. Halk arasında genellikle mineral eksikliğine bağlı olarak dişlerin çürüdüğü zannedilir. Fakat ağız sağlığına özen gösteren birinde hiç bir şekilde çürük oluşmaz. Hamilelikte meydana gelen mide bulantılarının sonucunda oluşan kusmalar nedeniyle dişlerde çürük artışı olabilir. Bunun nedeni mide bulantılarının asitinin dişler üzerindeki olumsuz etkisi olmakla beraber kusmadan hemen sonra iyi bir şekilde diş fırçalanırsa çürük ihtimali bulunmaz.

Hamilelik esnasında meydana gelen sorunların tedavisi

Hamilelik esnasında meydana gelen sorunların tedavisi genellikle 4. ve 6. aylar sonrawsında yapılır. İlk 3 ay ve son 3 ay risklidir. Riskli dönemlerde yapılan tedaviler sonucunda meydana gelebilecek bir ağrı stres bir düşüğe yada erken doğuma neden olabilir. Bu nedenle bir müdahale yapılması gerekirse bile hastanın sakin olmasını sağlamak, doktoruyla iletişim içerisinde olmak gerekir. Ağrısız bir tedavi için mutlaka anestezi yapılmalıdır. Uygulanan lokal anestezik maddelerin içerisinde "octapressin" bulunmamalıdır. Bu madde uterusta kasılmaya neden olabileceğinden düşük veya erken doğuma sebep olabilir.

Benzer Blog Yazıları



0212 231 32 92


0533 950 60 95


Konum