0212 231 32 92

P.tesi-Cuma : 09:00 - 18:30

Cumartesi : 09:00 - 13:30

0533 950 60 95

P.tesi-Cuma : 09:00 - 18:30

Cumartesi : 09:00 - 13:30

Adres Bilgileri

Valikonağı Cad. Mim Kemal Apt. No:72 D:1 Nişantaşı İstanbul

EN

TR

Sigaranın Ağız ve Diş Sağlığına Zararları


Sigaranın Ağız ve Diş Sağlığına Zararları
26.01.2022
2314

Sigara dünya üzerinde milyarlarca kişinin, ülkemizde ise genel nüfusun büyük bir yüzdesinin sahip olduğu zararlı alışkanlıkların başında gelir. Her yıl binlerce kişinin sigaradan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle yaşam kalitesinde kayıplar olmakta ya da birçok kişi fazla sigara tüketimi nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Kullananların %50'sine yakın oranlarda ölümlere neden olduğu bilinen sigara, akciğer, yemek borusu gibi kanser   türlerinin yanı sıra bronşit, kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklara da neden olabilmektedir. Etkileri bu derece ciddi   boyutlara ulaşabilen sigaranın ilk olarak etkilediği ortam olan ağız içinde sorunlara neden olmayacağını düşünmek imkansızdır. Yapılan araştırmalar da sigaranın ağız sağlığını tehdit eden birçok rahatsızlığın kökeni olduğunu göstermiştir.    

Sigaranın Diş Sağlığına Zararları

Sigara kullanımının ağız sağlığı için başlıca zararlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz

  • Diş etlerinde çekilmele re neden olur
  • Dişlerin üzerinde nikotin tabakası birikmesine neden olarak renklerini sarartır
  • Kötü ağız kokularına yol açar
  • Damakta kırmızı renkli enfeksiyon benzeri lekelere neden olur
  • Diş eti hastalıklarına yol açar
  • Dil üzerinde siyah bir tabaka oluşmasına neden olur
  • Ağız kanserinin nedenlerinden biridir

Sigara ağız içerisindeki doğal ortamı bozarak plak oluşumlarına neden olur. Bu da istenmeyen ağız kokularına davetiye çıkarır. Sigara alışkanlığı olan kişiler daima Halitozis adı verilen ağız kokusu sorunuyla mücadele edeceklerini bilmelidir. Sigaranın dişler ve diş etlerinde meydana getirdiği renk değişiklikleri de dişlerin görünümünü estetik olarak büyük ölçüde bozmaktadır. Bu renk değişiklikleri zamanla öyle bir boyuta ulaşır ki diş doktoru tarafından yapılan temizliğe rağmen tekrarlamaya devam eder. Sigara kullanmak demek, gülümsemenizin her zaman karanlık bir tabakayla gölgelenmesi anlamına gelir.

Sigaranın Zararları

Sigara kullanımı, tat alma duygusunda yaşanan eksiklik, bağışıklık sistemini güçsüzleştirmesi ya da diş eti problemlerine yol açması dışında ağız kanserlerinin büyük bir yüzdesine yol açan başlıca etkendir. Dudak, damak, yanak, diş etleri bölgelerinde ortaya çıkan ağız kanserleri zamanında teşhis edilir ve sigara kullanımına hemen son verilirse ağız kanserini yenme olasılığı yükselir. Diş etinden damak rahatsızlıklarına, bağışıklık sisteminden kalp rahatsızlıklarına, hayati önem taşıyan birçok rahatsızlığın kaynağında yer alan sigara tüketiminin dünya üzerinde hızla azalması dileğiyle… Sağlıklı günler.

Benzer Blog Yazıları



0212 231 32 92


0533 950 60 95


Konum