EN

TR

Bebeklerin ve Çocukların Ağız Sağlığı

Bebeklerin ve Çocukların Ağız Sağlığı
26.01.2022
2170

Bebeklerin ve çocukların ağız sağlığı çok merak edilen ve daha çok anne babalar tarafından araştırılan konuların başında gelmektedir.

Süt dişlerinin çıkmaya başlaması

Genellikle 6-24.cü aylar arassıdır. (6 aylık gecikme normaldir.) Bu dönemde çocuk, aile tarafından tekip edilmeli ve gerekiyorsa diş hekimine götürülmelidir.

Bebeğin beslenmesi

Çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu dönemde şekerli besinlerin ağırlıklı olduğu bir beslenme (ballı biberon vs.) önerilmez. Doğal anne sütü veya katkısız süt en iyisidir. Çocuk, şekerli gıdalardan hoşlansa bile bu gıdalar süt dişlerinde çürüklere neden olabilir.

Süt dişlerindeki çürükler

Ağrı ile çocuğun çok küçük yaşlarda tanışmasına ve gelecekte bazı fobileri olmasına neden olabilir. Ayrıca bu çürükler süt dişlerinin çok erken kaybına neden olabilir.

Süt dişlerinin erken kaybı

Alttan gelen daimi dişlerin yönünü bulamamasına, yeterli yer kalmadığı için çıkamamasına yada çarpık çıkmasına neden olabilir. Bu da ileride estetik veya fonksiyonel bozukluklara neden olur. Bu sorunların ileride halledilmesi daha zor, uzun süreli ve masraflı olabilir. Bu nedenle erken dönemde sorunlar saptanmalı ve diş hekimi tarafından gerekli önlemler alınmalıdır.

Bebek dişlerini çürükten korumanın yolları

  • Biberona veya emziğe bal, pekmez, şeker gibi tatlandırıcılar ilave etmemek.
  • Bebeği ağzında biberonla beslenirken uyutmamak.
  • Beslenme sonrası, dişlerin temiz ve ıslak bir tülbent veya gazlı bez ile silinmesi

Çocukların parmak emme alışkanlığı, dilin aşırı büyük olması veya çeneyi kapatırken dilin dişlerin arasında kalması gibi yutkunma sorunlarının olup olmadığı dikkatle incelenmelidir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise kalıcı sorunlara yol açmadan gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Aksi takdirde çenesel veya dişsel bozukluklar veya konuşma problemleri oluşabilir. Buda gelecekte uzun süreli ve masraflı tedavilerin yapılmasına neden olur.

Kalıcı dişlerin çılmaya başlaması

Kalıcı dişlerin çıkmaya başlaması genellikle 6-12 yaş arasındadır. İlk daimi diş 1.molar dır. Altı yaş civarı çıkmaya başlar. Bu dönemde ağız bakımı yeterince bilinçli yapılmadığından bu dişler çok fazla çürüme riski taşımaktadır. Halbuki bu dişler bütün bir hayat boyu ağızda kalacaktır. Bu nedenle ağız bakımının en iyi şekilde öğretilerek bu dişlerin çürümesinin önlenmesi gerekmektedir.

Kalıcı dişler çıktıktan sonra ağız bakımı

Kalıcı dişler çıktıktan sonra ağız bakımı çocuğun kendisi tarafından düzenli olarak yapılmalıdır. Bu dönemde çıkan dişler hayat boyu kullanılacağı için çok dikkatli bir şekilde korunmalıdır. Bu yaşlarda doğru bir şekilde öğretilen ağız bakımı, yıllar boyunca korunmayı sağlaması nedeniyle çok önemlidir. Çocuklarımıza ellerini yıkamasını nasıl bir refleks gibi çok küçük yaşlardan itibaren öğretiyorsak diş fırçalamayı da aynı el yıkama gibi çok küçük yaşlarda öğretmeli ve devamlılığını sağlamalıyız.

Kalıcı dişlerin çıkmasında gecikme veya çarpıklık

Kalıcı dişlerin çıkmasında gecikme veya çarpıklık olması durumunda diş hekimine başvurulmalıdır. Çarpık dişler, genellikle tüm kalıcı dişler sürdükten sonra 12-13 yaşlarında ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Çenesel uyumsuzluklar var ise büyüme bitmeden tedavi edilmelidir. Dişsel çarpıklıklar ise büyümenin bitmesinden sonra da düzeltilebilir. Yine de bu tedavi, büyüme esnasında daha hızlı ve başarılı olmaktadır.

Benzer Blog Yazıları


Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz..