Diş implantı, çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşen diş kayıplarında en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Hekimler tarafından sıklıkla uygulanan diş implantı tedavisi, titanyumdan üretilen yapay diş köklerinin küçük bir operasyon ile çene kemiğine yerleştirilmesi şeklinde gerçekleşmektedir.
İmplant uygulamasında kişinin çene yapısı, kemik yoğunluğu, genel sağlık durumu gibi bir çok faktör büyük önem taşımaktadır ve tüm bunlar hekim tarafından göz önünde bulundurularak kişiye özel olarak bir planlama yapılmaktadır.
Doğal dişe en yakın alternatif olan implant tedavisi hekim tarafından kolaylıkla uygulanan konforlu bir protez şeklidir. İmplant uygulanan dişin, diğer tedavi yöntemlerine kıyasla, etrafındaki dişlere herhangi bir zarar vermemesi hasta için büyük avantaj sağlamaktadır.
İmplant yaptırmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri implant uygulamasının bir zararı olup olmadığıdır.İmplant tedavisinin kişiye hiçbir şekilde zararı bulunmamaktadır. İmplantta bulunan titanyum bileşikleri vücut ile tamamıyla uyumludur ve bundan dolayı herhangi bir yan etkiye ya da alerjik reaksiyona neden olmamaktadır. Ayrıca diğer protez uygulamalarına göre kullanımı oldukça rahattır ve uzun ömürlüdür.
İmplant tedavisi, hekimin kişiyi doğru yönlendirmesi ve uygun bir tedavi planı oluşturması sonucu tek diş eksikliği ya da çoklu diş eksikliği farketmeksizin kolaylıkla uygulanabilmektedir.
-İmplant tedavisi öncesinde ilk olarak hastanın genel ağız ve diş muayenesi yapılarak mevcut sorunlar belirlenir, sonrasında hastanın hikayesi dinlenir ve herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığı göz önünde bulundurularak hekim tarafından kişiye uygun tedavi yönetimine karar verilir.
-Hekimin karar vereceği anestezi yöntemine göre uyuşturma işlemi yapıldıktan sonra, implantın yerleştireleceği bölge temizlenir. -Hekimin karar verdiği uygulanacak tekniğe göre implantın yerleştireleceği bölgeye küçük bir kesi atılır. -Kemiğe diş kökü görevi görecek vidanın yerleştirilmesi için delik açılır ve implant vidalanır. -Son olarak kesi atılan diş eti ile implantın üzeri örtülecek şekilde 1 ya da 2 dikiş atılarak operasyon sonlandırılır.
- 2. aşamada ise çene kemiğinin diş implantının yüzeyi ile birleşmesi için yaklaşık 2-6 ay kadar beklenir.Bunun nedeni de implantın sağlam bir temel üzerine yapılması oldukça büyük önem arz etmektedir.
- 3. aşamada ise kemiğin büyüme ve iyileşme süreci tamamlamıştır. Ancak bazı durumlarda tacın yapışacağı dayanağı yerleştirmek için tekrardan küçük bir operasyon gerçekleştirilebilir. Eğer hekim ek bir operasyon yapılmasına karar verdiyse, ağız tekrar uyuşturulur ve tekrardan küçük bir kesi atılarak dayanak yerleştirilir. Yaklaşık olarak 2 hafta iyileşme süreci beklenir.
-4. aşamada ise artık ağız içi hizalama yapılır ve kalıplar alınır.Çene kemiği artık yeni dişi destekleyecek güce gelmiştir ve takılacak olan dişe karar verilir.
-5. aşamaya gelindiğinde artık son aşamaya geçilir ve yapay diş vidalanır. operasyon sonra hasta da hafif ağrı ya da hafif şişlikler olması olağan bir durumdur. Bundan dolayı şişliği azaltmak için buz torbası ile soğuk kompres yapılmaktadır.