EN

TR

Diş İltihabı Nedenleri ve Tedavisi

Diş İltihabı Nedenleri ve Tedavisi
26.01.2022
6816

Diş iltihabı nedenleri ve tedavisi, iltihap; derin çürüğün sinire kadar ulaşmasıyla bakterilerin ve toksinlerinin burada bulunan damar ve sinirin harabiyetine neden olması sonucunda oluşur. Burada oluşan bakteri üremesi ve ödem iltihabı daha da arttırır. Bunun sonucunda iltihap dişin dışına, kök ucundan etrafa doğru yayılır. Bu sırada çok şiddetli ağrılar oluşur. Daha sonra yüzde şişlik olacak kadar iltihap yayılabilir. İltihap bu yayılma sırasında etrafındaki dokulara hasar verir ve çene kemiğini eritmeye başlar.

Diş iltihabının belirtileri

  • Ağız içerisinde veya yüzde şişlik
  • Şiddetli ve sürekli diş  ağrısı
  • Dişin üzerine basınca ağrı oluşması
  • Dişte uzama hissi

Kanal tedavisi

Öncelikle anestezi yapılarak hastanın canının yanmaması garantiye alınır. Daha sonra çürük temizlenip, dişin sinirinin olduğu yere ulaşılır. Pulpaya ulaşıldıktan sonra dişin içerisindeki birikmiş olan iltihap dışarı çıkar ve böylece şiddetli ağrıyı oluşturan basınç ortadan kalkmış olur.

Sinir tamamen ölmüşse veya ağrı olmaksızın müdahale etmek mümkünse, kanal içerisindeki sinir ve doku artıkları temizlenip, çıkarılır. Böylece iltihabı yaratan bakterisel odak yok edilmiş olur.

Eğer ağrı nedeniyle sinir çıkarılamıyorsa, siniri öldürücü etkisi olan bir madde  diş içerisine konularak dolgu ile diş kapatılır. Ertesi gün bu madde sayesinde sinir tamamen ölmüş olacağından daha rahat çalışılır.

Kanal içerisinde bulunan doku artıkları temizlendikten sonra kök ucundaki iltihabın daha kolay dışarı çıkabilmesi amacıyla kök ucuna kadar ulaşılmaya çalışılır. Kök ucuna kadar diş kanalı genişletilmelidir. Bu işlem hem iltihabın kolay dışarı çıkmasını hemde bakterilerin yerleştiği kanal duvarlarının temizlenmesini sağlar.

Birkaç seans süresince kanal içerisine çeşitli dezenfektan maddeler uygulanarak kanal içerisindeki bakterileri yok edilmeye ve iltihap azaltılmaya çalışılır.İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal içerisi özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur.

Üzerine geçici dolgu yapılarak bir süre beklenir. Birkaç haftalık beklemenin ardından üst dolgu yapılarak tedavi bitirilir.

Benzer Blog Yazıları


Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz..