İmplant ve doğal diş bir arada; sağlıklı bir ağızda implant üstü kron protezleri doğal dişlerle; dişeti görünümü ve simetri açısından uyumlu bir görünüm sergilerler.
Diş eksikliğini geleneksel yöntemler yerine implant ile tedavi edilmesi komşu doğal dişlerin zarar görmemesini sağlar. Çene kemiğine dehi.bir şekilde zararı yoktur.
TDB Merkez Yönetim Kurulu’nun kararı ile hastaların tedavi öncesi ve sonrası fotoğraflarına yer verilmemektedir.
Burada bulunan resimler üniveristede okutulan akedemik yayınlardan alınmıştır.
Prof. Dr. Ömer Kutay çok merak edilen konulardan biri olan Dişeti Çekilmesi, Kemik Erimesi Ve İmplant Tedavisi hakkında merak edilenleri anlatıyor.
Diş eti çekilmesi demek diş etinin altındaki kemiğin de erimiş olduğunu bize gösteriyor. Sizin oradaki diş etinizin altındaki kemik bir defa bir kaç mm erimiş ki diş etiniz çekilmiş. O diş çekildiği zaman diş eti yine çekilmiş. O diş çekildiği zaman implant konduğu zaman diş eti yine çekilmiş vaziyette olacak. Onun için şöyle uygulama yapıyoruz.
Günümüzde eksik dişleri yerine koyulması için en iyi seçenek implant tedavisidir.Bir diş implantı, çene kemiğinize yerleşen ve porselen veya zirkonyum bir diş kuronunu destekleyen küçük vida şeklinde diş kökünün yerine geçen titanyum bir direktir. Doğal dişler ve implant destekli dişlerin farklılıkları ve benzerlikleri vardır.
İmplantlar ve doğal dişler arasındaki temel fark kemiğinize bağlanma şeklidir. İmplantlar aslında kemiğe kaynaşır ve bunun bir parçası haline gelir yani kemik içinde hareket etmez..(osteointegrasyon). Bu, implantların yapıldığı metal olan titanyumun eşsiz bir özelliğidir. Bu bağlantının sürmesi oldukça önemlidir ve bu sizin elinizdedir!
Doğal dişler ise onları çevreleyen kemiğin bir parçası haline gelmez yani kemiğe yapışmaz,kemik içinde minimal hareketlidir. Bunun yerine, bir tarafta dişe ve diğer tarafta ise kemiğe giren küçük liflerden oluşan periodontal ligament ile bağlanırlar.
Bir başka fark ise doğal dişlerin çürümesi, implant destekli dişlerin ise çürümemesidir. Ancak bu,ağız hijyeni konusunda endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelmez .İyi bir ağız hijyeni hem dişleri hem de implantları korumak için son derece önemlidir. Her ikisi için gevşek oral hijyen, diş eti hastalığına ve hatta kemik kaybına yol açabilecek bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilir.
Kemik ile kaynaşmış bir implantın baş düşmanı, bakteriyel plaktır.Bu bakteriyel plağın implantın üzerinde birikmesine izin verildiğinde başlayan “peri-implantitis’ olarak bilinen bakteriyel bir enfeksiyondur. . Peri-implantitis, implant çevresinde yatay, dikey veya çanak şeklinde bir kemik kaybına yol açabilir, bu da implantın kemiğe olan bağlantısını kaybetmesine neden olabilir ve bu durum implant kaybına kadar gidebilir.Bu yüzden iyi fırçalama ve diş ipi teknikleri ve rutin dişhekimliğinde profesyonel temizlikler çok önemlidir ve bu önlemler alınırsa bu enfeksiyon önlenebilinir. İmplant ve doğal dişlerin en önemli ortak noktası ise ikisi de ömür boyu ağzınızda kalabilir ve bu sizin elinizdedir!
SİZİ ARAYALIM
Randevu, tedaviler ve tüm sorularınız için uzmandan ücretsiz bilgi alın.