Tüm dişlerini kaybetmiş hastalarda tüm ağız implant protezler iki çeşit olmalıdır.
Hareketli protezler istenildiği zaman çıkarılıp takılabilir iken sabit protezler ağzınızdan hiç çıkmayacak şekilde yerleştirilirler.
Her iki çözüm de eski tip, halk arasında damak diye anılan protez tipine göre daha üstün olup iyi çiğneyememe ve ağrı gibi şikayetleri ortadan kaldırır ve kemik erimesini de engeller.
TDB Merkez Yönetim Kurulu’nun kararı ile hastaların tedavi öncesi ve sonrası fotoğraflarına yer verilmemektedir. Burada bulunan resimler üniversitede okutulan akademik yayınlardan alınmıştır.
Tüm ağız protezler implantlar üstüne nasıl yerleştirilir? Prof. Dr. Ömer Kutay implant hakkında sık sorulan soruları yanıtlıyor.
Tüm dişlerini kaybetmiş olan hastaların protezlerini implant üzerine nasıl yerleştirileceği de sık sorulan sorular arsında.
Tüm ağız protezler implantların üzerine yerleştirildiğinde genelde iki şekilde olmaktadır. Birincisi; altı ile sekiz arası implant ağızda mevcuttur. bu implantların üzerine tüm ağız bir implant aynen dişlerin üzerine sabitlenir gibi yapıştırılır, sabitlenir ve hasta bunu çıkartmadan kullanır.
İkincisi; yine tüm ağızda dağılmış ve implantların üzerine hareketli bir sistemle yerleştirildiği buna çıt çıt tarzı diyoruz, bir sistemle yerleşir. Hasta bu protezleri istediği zaman takıp çıkarabilir. Bu şekilde çene kemiklerinin eriyen kısımlarını telafi eden protezleri kullanmak da mümkündür.
İmplant destekli hareketli protezler en az iki veya daha fazla implanttan destek alan takıp çıkarılabilen protezlerdir. Bunlar da kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Birincisinde implantlar birbirine bir bar yardımı ile bağlanmakta ve protez bu bara oturmaktadır.
İkincisinde ise implantlar ayrı ayrı protezin içindeki tutuculara bağlanır. Bu iki çeşit protezde geleneksel implant desteksiz takıp çıkarılan proteze göre daha fazla destek sağlar ve çiğneme sırasında stabildir.
Bu protezler genelde kemik kaybının çok olduğu hastalara uygulanır. Kaybedilen kemiği porselene göre daha hafif olan akrilikle telafi etmek hem estetik olarak hem de implantlara daha az yük binmesi açısından daha güvenli olmaktadır. .Ayrıca bu protez takıp çıkarılabildiği için temizliği daha kolaydır ve ağız hijyeni daha iyi sağlanır.
İmplant üstü sabit protezlerde ise en az dört implant gereklidir.Bu protezler de genel olarak ikiye ayrılmaktadır.
Birincisi “all on four” dediğimiz dört implantın üzerine yapılan protezlerin sabit olması takıp çıkarılan protezlere göre çiğnemede kolaylık sağlarken ağız hijyenini sağlamak daha zordur. Bu tedavi protokolünde hastaya kemik grefti uygulanmaz ve kemik nerede iyi ise o bölgelere implant takılıp implantlar kemik ile kaynaştıktan sonra hasta protezlerini kullanmaya başlar. En büyük dezavantajı ise implant sayısı az olduğu için eğer ilerleyen zamanda bir implant kaybı yaşanırsa hasta protezini tekrar kullanamaz ve implant yeniden yapıldıktan sonra protezinin yenilenmesi gerekir.
Diğer bir sabit protez şekli ise altı veya sekiz implant üzerine yapılan implant üstü köprü protezdir. Bu protez şeklinde hastaya implantlar takıldığı gün implant sayısı fazla olduğu için hasta geçici diş ile klinikten çıkar ve sosyal yaşantısına devam eder.İmplantlar kemikle kaynaştıktan sonra sabit estetik dişleri yapılır ve hasta doğal dişlerinden hiçbir farkı olmayan bu dişlerle yaşamına devam eder. Bu protez şeklinin bir tek dezavantajı olarak eğer kemik desteği yeterli değilse kemik grefti uygulanacağı için maliyet ve bekleme süresi uzun olabilir. Fakat bekleme süresinde hastanın geçici dişleri olacağından dişsizlik de hissetmeyecektir.En büyük avantajı ise ileride bir implant kaybı bile olsa o implant çıkarılıp hasta protezi değişmeden yaşantısına devam etmektedir. Böylece ekstra bir maliyet ve zaman kaybı yaşamamaktadır.
SİZİ ARAYALIM
Randevu, tedaviler ve tüm sorularınız için uzmandan ücretsiz bilgi alın.