Tek diş implant tedavisinde kullanılan implantlar, yapay dişinize bir yapı ve temel sağlarlar. Diş kaybının olduğu bölgede yeterli kemik olması durumunda tüm diş kayıpları için implant kullanılabilir. Diş kaybının olduğu bölgede yeterli kemik yoksa modern yöntemlerle o bölgede gerekli kemik doku oluşturulabilir ve daha sonra implant uygulanabilir. Tek diş kaybında çenenize bir implant yerleştirilir ve üzerine kron yerleştirilir. Böylece kayıp dişin yanındaki dişlere zarar vermeden tedaviniz gerçekleşir.
Tek diş implantlar bir veya daha fazla dişi eksik olan kişilerde kullanılmaktadır. İmplant diş hekimi tarafından çene kemiğine açılan boşluğa cerrahi olarak yerleştirilir. İmplant, kemikle bağlantı kurduktan sonra eksik dişinizin yerini alacak kron protezi için kök görevi görür.
Bu prosedürün işlemesi için çene kemiğinde implantı tutacak ve destekleyecek yeterli ve güçlü kemik dokusu bulunmalıdır. Yeterli kemik bulunmaması durumunda kemik grefti yerleştirilmesi işlemi ile ilgili bölgeye kemik dokusu ilavesi yapılıp destek kemik güçlendirilir.
Geleneksel yöntemle eksik dişlerin tedavisinde komşu dişler aşındırılarak köprü protezleri uygulanırdı. Fakat implant uygulamalarıyla komşu dişlerinize dokunulmadan tedaviniz gerçekleşir.
TDB Merkez Yönetim Kurulu’nun kararı ile hastaların tedavi öncesi ve sonrası fotoğraflarına yer verilmemektedir. Burada bulunan resimler üniversitede okutulan akademik yayınlardan alınmıştır.
İmplant diş hekimliğinde diş kayıpları tedavisinde devrim niteliği taşımaktadır. Günümüzde gerçek dişe en yakın uygulama olarak kabul edilen implant tedavisi ağrısız ve bait bir işlemdir. Diş köküne yerleştirilen titanyum aparat dan ibaret olan implant dikişsiz bir şekilde çene kemiğine kolayca yerleştirilebilmektedir. Hatta diş kaybı yeni olmuşsa direkt diş kökü yerine implant yerleştirmek çok daha kolay bir tedavi yöntemidir.
İmplant ve protez diş uzmanı Prof. Dr. Ömer Kutay otuz yılı aşkın süredir İstanbul Nişantaşı’nda bulunan İmplant Center isimli kliniğinde implant hastalarını tedavi etmektedir. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışından gelen hastalarına implant konusunda tedavi hizmeti sunan Ömer Kutay bugün implant denince akla gelen isimlerin başında yer almaktadır.
İmplant alanında başarılı çalışmalar gerçekleştiren Ömer Kutay sayısız hastaya implant tedavisi gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmeye devam etmektedir. Gerek tek diş gerekse tüm dişlerin rehabilitasyonunda implant tedavisi hizmeti sunan Prof. Dr. Ömer Kutay’ın yaptığı operasyonlar yüzde 99’luk başarı oranına sahiptir.
İmplant, genel olarak dört farklı şekilde uygulanabilir. İlk yöntemde ilgili diş çekilir ve oluşan boşluğa implant hemen aynı seans yerleştirilir. Bu hasta ve doktor için en rahat ve pratik yöntemdir. Dikiş ve cerrahi müdahale gerektirmez ve hemen hiç acı vermez. İkinci yöntem ise kapalı teknik olarak adlandırılan yöntemdir.. Bu yöntemde flep açılmadan (hastanın implant uygulanacak dokusunu kesmeden) lazer kullanılır ve bir oyuk oluşturulur. İmplant bu oyuğa yerleştirilir.
Konforlu, ağrısız ve tek aşamalı bir işlemdir ve oldukça kısa sürer. Üçüncü yöntemde mini implantlar söz konusudur. Bu yöntemde mukoza üzerinden direkt implant uygulaması yapılır.
Dördüncü yöntem ise halk arasında en çok bilinen klasik cerrahi yöntemdir. Ameliyat ile kişinin çene kemiğinde uygun bir boşluk açılır, buraya implant yerleştirilir ve dikişler yaklaşık bir hafta sonra alınır. Bu yöntemde, eğer kişinin kemik yoğunluğu düşükse implant yerleştirilmeden önce kemik grefti denilen ek bir işlem yapılır.
Tek diş kaybı birçok sebepten ortaya çıkabilir: Travma öyküsü,diş çürüğü, diş eti hastalıkları yüzünden dişin kemik desteğini kaybetmesi. Tek diş kaybı hastaların güldüğünde veya konuştuğunda görünen bir bölgesinde ise bu durum hastanın sosyal yaşantısında bir çok olumsuzlukla karşılaşıp özgüven kaybı yaşamasına sebep olur. Bundan dolayı tek diş kaybının tedavi edilmesi daha da önemli bir durum haline gelir.
Tek diş kaybı için en iyi yöntem tek diş implant yerleştirilmesidir. Eskiden tek diş kayıplarında köprü veya takıp çıkarılabilen hareketli protezler uygulanırken günümüzde implant tedavisinin gelişmesiyle bu kaybın en iyi şekilde tedavi edilmesi implant ile mümkün olmaktadır. Öncelikle titanyumdan bir vida kemik içine yerleştirilir ve osteointegrasyon dediğimiz kemik ile bu vidanın kaynaşması beklenir ve bu işlemden sonra üzerine zirkonyum veya metal porselenden yapılmış kron takılır. Bu sürede hastaların günlük yaşantısına ve normal hayatına devam edebilmesi için geçici protez diş yerleştirilir.
Geleneksel yöntemlerde komşu dişler prepare edilip küçültülerek bu dişlerden destek alınır. Fakat implant yapılırsa diğer dişlere dokunulmayıp sadece ilgili diş yerine müdahale edilir.
Diş kaybından sonra çene kemiğinde dişsizliğe bağlı olarak bölge kemikte erime olmaya başlar fakat çene kemiğine implant yerleştirildiği taktirde fonksiyon tekrar sağlanılarak bu erimenin önüne geçilmiş olur.
Yapılan yeni protez dişiniz tıpkı kendi doğal dişiniz gibi olur ve çiğnemenizde ve estetik görünüşünüzde doğal diş gibi fonksiyon görür.
SİZİ ARAYALIM
Randevu, tedaviler ve tüm sorularınız için uzmandan ücretsiz bilgi alın.