EN

TR

Diş Bakımıyla İlgili Yanlış Bilinenler Nelerdir?

Diş Bakımıyla İlgili Yanlış Bilinenler Nelerdir?
22.07.2017
9371

Diş Bakımıyla İlgili Yanlış Bilinenler Nelerdir?

Sağlıkla ilgili birçok konuda olduğu gibi diş bakımıyla ilgili bildiklerimiz de çoğu zaman birbirinden farklılık gösterir. Hayat boyu doğru bildiğimiz ve yerine getirmeye dikkat ettiğimiz alışkanlıklar doktorlara

göre ağız sağlığı için bizim sandığımız kadar faydalı görülmemektedir.

Diş bakımıyla ilgili bilinen yaygın yanlışlar nelerdir, bunların yerine dişlerimizi en sağlıklı şekilde korumak için neler yapılabilir?

Yanlış 1: Dişleri daha güçlü fırçalamak daha iyi temizlemek demektir.

Dişlerimizi fırçalarken gereğinden fazla basınç uyguladığımızda, dişler üzerinde aşınmalara neden oluruz. Dişlerdeki mine tabakası zarar gördüğünde, hemen altında yer alan sarı katman belirginleşir ve dişler beyazlığını kaybederek sarılaşmaya başlar. Bunun dışında diş fırçalarken yapılacak sert hareketler aşırı hassasiyet ve diş eti çekilmelerine yol açabilir.

Yanlış 2: Dişleri beyazlatmak için karbonat ve tuzla fırçalamalıyız.

Hem karbonat hem de tuz iri partiküller içerdiğinden dişlerin mine tabakasını çizebilir ve aşınmalara neden olabilir. Böylece dişler parlaklığını kaybeder ve daha çabuk sararmaya başlar.

Yanlış 3: Dişlerimizi fırçalamadan önce macun ve fırçayı ıslatmalıyız.

Dişlerimizi fırçalamadan önce fırçamızı ıslatmak hiçbir fayda sağlamaz, aksine zarar verir. Islatmak, fırçanın kullarının yumuşamasına neden olur, macun ise ağız içerisinde kendiliğinden köpürmelidir.

Yanlış 4: Diş çürükleri genetiktir, önüne geçmek imkansızdır.

Diş çürükleri kişiden kişiye farklı düzeylerde yaşanır, bunun bazı sebepleri kalıtımla ilgilidir. Ancak ağız hijyenine gereken önemi vermemek, kötü beslenme alışkanlıkları ya da diş hekimi kontrollerini önemsememek çürüklere davetiye çıkarmak anlamına gelir.

Yanlış 5: Diş fırçalama sırasında dişlerin kanaması gerekir.

Dişlerimiz fırçalama esnasında kanıyor ise bu sağlık belirtisi değil, diş eti iltihabı belirtilerinden biridir. Kısa zamanda diş doktorunuza danışıp durumu anlatmanız gerekir. Bu kanamalar şiddetlenmesin diye fırçalanmayan dişlerde, iltihap daha da fazlalaşacaktır. Kanamanın gerçekleştiği bölgeyi dikkatli ve iyice fırçalayıp diş doktorunuza başvurmak en doğrusudur.

Yanlış 6: Diş taşlarını temizletmek dişlere zarar verir.

Doğru uygulandığı takdirde diş taşlarının temizlenmesi ağız sağlığı için gerekli işlemlerden biridir. Diş minesine zarar verdiği doğru değildir. Diş taşları temizlenirken dişin dokusuyla ilgili değil, diş yüzeyinde biriken, plak ve diş  taşı gibi istenmeyen kısımlara müdahale edilir.

Yanlış 7: Çarpık dişler doğuştan gelir, düzeltmek imkansızdır.

Çarpık dişleri düzeltmek üzerine geliştirilmiş ortodonti yöntemleri, dişlerde bir kayıp yaşanmadığı sürece tüm yaşlarda uygulanabilen yöntemlerdir. Kısacası doğuştan çarpık halde bulunan dişler herhangi bir yaşta estetik bir görünüme kavuşturulabilir. Sağlıklı günler.

Benzer Blog Yazıları


Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz..