Alt çenede 4-5 tane dişim yok daha önce köprü vardı en sondaki dişim çürüdü. Doktorum çekmek zorunda kaldı, implantların hangileri kaliteli güvenemiyorum. Kaç tane implant yapılması gerekiyor? Alt çenede arkada diş çektirdiğimiz zaman mecburen implant yapılması durumunda kalınıyor.
Eğer 3 dişlik boşluk varsa 2 implant şart 4 dişlik boşluk varsa 2-3 implant yapılması tabiki kemiğin durumuna göre ağzın duruna göre karar verilebilir. İmplant sayınız böyle 2 yada 3 şeklinde implantın birde hangisini yapalım kaliteli durumuna göre, kalite durumu biraz tartışmalı.
Kalite implantoloji de çok eski implant markaları var. Bu implantlar genelde sayıları 5 ile 6 adet bilinen markalardı. Bunlar şimdi 15-20 ye çıktı bununda arkasında ikinci grup olanlarla aynı kalitede aslı duyulmamış ama onlarca marka var. Bugün ki implantların dünyada 550’yi geçtiğini biliyoruz ülkemizde Türkiye’de implatların 100’ün üzerinde olduğunu biliyoruz.
Şimdi kara vermek tamamen hekime bırakılmalı hekimin size hangi implantı kullanacağını söylemesi gayet doğal bir şey sizin sormanız. İmplantların kemiğin içinde kalan bölümü çoğunlukla bugün kabul ettiğimiz form kök şeklinde ve vida yapısında. Yani livleri olan vida kemiği iyi kavrasın yani üzerinde üstünde yemek yiyebilmeniz için kuvvetleri iyi dağıtsın diye bu formda yapılıyor.
Bunu tabi ki değişiklikleri şekil açısından olabiliyor. İmplantın yüzeyi pürüzlendirilmişse teknolojik olarak bu implantın kemik içerisinde kemik hücrelerini uyandırıp üstüne çekerek onlarla kaynaşması ve birleşmesi bilinen bir gerçek. Bu zaten implantolojinin çıkış temelidir. Bu 80 yıllarında keşfedildi.
Bir tavşanın bacağına tesadüfen konulan bir titanyum implant henüz yüzeyi pürüzlü değilken 6 ay sonra tavşanın kemiğinden sökülemeyince titanyumun özel birşey mi deniyor. Yıllar sonra daha hızlı birleşsin diye yüzeyleri pürüzlendi.
İmplantın boyutları çukurcukların miktarları kemik hücresine uyduğu zaman daha da iyi. Bu bakış açısı altında teknolojik olarak implantları üreten firmaların neredeyse çoğu bu bilinen teknolojisiyle implantı yüzeyini pürüzlendiriyorlar . Şimdi geriye kalan bu form ve dizayn kalıyor.
Bu form ve dizaynın üzerinde bir de dişi takarken kullandığımız bu başlık kısmı bu başlık kısmıyla implantın birleşme şeklinde bakteri ürüyor mu? Birleşme şekli implantın aşağı yukarı kaçmasını kemiğe zararlı etkisi oluyor mu, kemik uzaklaşıyor mu, eriyor mu zamanla bunlar önemli implantoloji olanında yoksa artık implantın kemiğin içerisine konulması kemikle kaynaşması biz çoktan implantoloji bilimiyle geçti.
Çünkü implantlar kemiğin içerisine konur kemikleşir. Ama koyduğumuz kemik nasıl nasıl bir kemik? İmplantı nasıl koyuyoruz? İmplantı koyan hekimin deneyimi uygulaması nasıl? Bu sorular implantolojiyi çok etkiliyor.