Diş hekimi korkusu çoğu kişi için diş hekimine gitmek çok çekindikleri hatta çok korktukları bir durumdur. Bunun asıl nedeni daha çok geçmişte (özellikte çocuk yaşlarda) yaşanmış kötü tecrübeler ve kötü izlenimlerdir. Çoğunlukla da endişe ve korkunun temelinde iğneye ve acıya karşı duyulan korku bulunmaktadır.
Gelişen teknoloji hastalar için birçok alternatif sunmaktadır, bu nedenle günümüzde hastalar pek ağrı ile karşılaşmamaktadırlar. Örneğin teknoloji gelişmesiyle diş hekimliğinde anestezi amacıyla kullanılan iğnelerin uçları bir milimetreden daha az çapları olacak şekilde yapılmaktadır. İğnenin çapının çok ince olması nedeniyle hasta çoğu zaman iğneyi hissetmemektedir. Fakat yinede endişelenen hastalar için iğne yapılmadan önce sprey şeklindeki yüzeyel anestezikler kullanılarak iğnenin hiç hissedilmemesi sağlanabilir.
Ağrısız bir tedavinin ilk şartı anestezidir. Bu nedenle iğneden korkan kişiler gerçekte çok az hissedecekleri veya hiç hissetmeyecekleri bir işlemden yani anesteziden kaçarak çok daha fazla hissedecekleri bir ağrıyı yaşayabilirler. Hem hastanın hem de diş hekiminin psikolojik olarak kendilerini rahat hissedebilmeleri için anestezi yapılmalı ve böylece ağrı stresi yaşanmamalıdır. Böylece tedavi daha kısa sürede ve daha başarılı olur.
Çocukların diş hekimine alıştırılmaları için küçük yaşlarda diş hekimine tanışma amacıyla götürülmeleri tavsiye edilir. Böylece ilk deneyiminde çocuk ağrısız ve korkusuz birgün geçirir. Daha sonraki seanslarda ise mümkün olduğunca ağrısız müdahaleler yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki çocuklar sadece canlarının yanıp yanmadığını bilir. Olayları doğru bir şekilde yorumlayamazlar. Bu nedenle yapılacak tedavilerin zamana yayılarak yapılması, çocuğun diş hekimleriyle ilgili olumsuz izlenimler edinmemesini sağlar. Bunun sonucunda diş hekimi korkusunun geliştiği en önemli dönemler sağlıklı bir şekilde atlatılır.