EN

TR

Çeneye takılan implantın ortalama ömrü ne kadardır?

Çeneye takılan implantın ortalama ömrü ne kadardır?
31.07.2017
21935

Çeneye takılan implantın ortalama ömrü ne kadardır?

İmplantın ömrü bir dişim ömrü gibidir diyoruz. Yani ömür boyu. Amaç bu. Bu şekilde yapılıyor. İmplantların tarihten itibaren bakıyoruz. 30 senelik implant var 37 sene ağızda kalmış implant var ama 50 senesini göremedik. Çünkü implantolojinin tarihi o kadar değil.

Ama ortalama implantların 20-25 yıl ağızda kalabildiğini biliyoruz. Bu demektir ki bütün impalntlar 20-30  yıl ağızda kalıyor. Burada çok önemli bir şey var. Bilinmesi gereken; dişlerimiz 30 yıl sorunsuz ağızda kalıyor mu? Kalamayabilir. Hastalarımız ne yapıyor fırçalamıyor. İmplantlar fırçalandığı zaman çürümez.

Çünkü titanium metal ama diş eti hastalanabilir. Diş eti hastalığı olabilir. İyi bakılmayan implantlarda ne bilim implant konulduğunda çok ince bölge kalmış zayıf sorunlu bir bölgeye implant konulmuş bölge çok iyi zemin hazırlanmadan implant yapılmışsa diyelimki 5 yıl sonra 10 yıl sonra onda kemik erimesi diş eti iltihabı olup oraya tekrar operasyon gerekebilir. Bu implantı kaybetmek değil ama ömrünü kısaltmak sayılır.

Belki 15 yıl sonra o implant kayboluyor oraya tekrar kemik greftleri kemik ilavesi yapıp yeniden bir implant yapılıyor. Yapılan implantın uzun süreli kullanılabilmesi için ağızda nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Öncelikle hijyen diyoruz. Yani ağız bakımı. Çeneye takılan implantın ortalama ömrü ne kadardır?

implantın ömrü ne kadardır?

Ana dişlerimizi nasıl fırçalıyorsak implantlarıda öyle fırçalamamız gerekiyor. Hastalarımız implant sonrası diyorlar ki implantlarıda fırçalayacakmıyız? Hatta ben implant yaptırdım bu kadar para verdim fırçalamak mı zorundayım. Yani böyle çok bilgi eksikliği olan hastalarımızda var.

Tabi ki fırçalamak önemli burda. Temizlemek önemli. Günde nasıl  2 3 defa dişlerimizi fırçalıyorsak. Bir defa bunu yapıcaz. İkincisi diş sıkmak. Diş sıkma alışkanlığı hem dişlere olduğu gibi implantlarında ömrünü kısaltan bir faktör ve toplumda diş sıkma alışkanlığı tahmininizden çok daha yüksek.

Çoğumuz stres altında dişlerimizi sıkabiliyoruz. Uyku esnasında özellikle geceleri olan çok farkedilmeyen ancak eşi söylediği zaman algılanan kötü alışkanlıklar. Aşırı kuvvet implantın etrafındaki kemiği eritip kaybına sebep olabiliyor.

Benzer Blog Yazıları


Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz..