EN

TR

Diş İmplantı Operasyonu Nasıl Yapılır

Diş İmplantı Operasyonu Nasıl Yapılır
26.01.2022
3354

Diş implantı eksik ya da zarar görmüş bir dişin yerine yenisini yapmak üzere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Geleneksel tedavi yöntemlerine göre daha uzun ömürlü ve doğal dişe en yakın görünüşte sonucu veren diş implantları, hastaların sıklıkla tercih ettiği bir tedavidir. Diş implantı operasyonunun nasıl gerçekleşeceği, yapılacak implantın türüne, eksik dişin olduğu bölgedeki çene kemiğinin durumuna bağlı olarak değişir. Yine de bütün diş implantı operasyonları belli birtakım aşamalar ve uygulamalar dahilinde gerçekleşir. İmplant uygulaması, normal koşullar altında çok uzun sürelir ya da karışık bir tedavi süreci gerektirmez. Ancak çene kemiğinin durumu, diş etlerinin ve diğer dişlerin konumu, farklı işlemler yapılmasını gerekebilmektedir. Ancak ortalama olarak normal bir implant tedavisinin süresi en fazla 3 ile 5 ay arasında tamamlanabilmektedir.

Diş implantı operasyonunun aşamaları genel olarak şöyle sıralanabilir:

Muayene

Tedaviye başlarken yapılan ilk muayenede hastanın sağlık durumunun implant uygulamasına elverişli olup olmadığı incelenir. Çekilecek panaromik bir röntgenle, ağızdaki dişlerin durumuna göre kullanılacak diş implantının tipi ve uzunluğuna karar verilir. Ayrıca çene kemiğinin implant tedavisine uygun durumda olup olmadığına bakılır.

Operasyon

Diş implantı, uzman bir doktor tarafından lokal anestezi altında yapılan, basit bir cerrahi operasyonla gerçekleştirilir. İmplantın kemik üzerinde yerleştirileceği yuva açıldıktan sonra implant açılan yuvaya yerleştirilir. Operasyonun süresi yapılacak işlemlere bağlı olarak 30-90 dakika arasında değişebilir.

İyileşme

Çene kemiğine yerleştirilen implantın kemikle bütünleşmesi için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Çene kemiğine yerleştirilen implant dişler, yaklaşık üç aylık bir zaman diliminde çene kemiğiyle kaynaşma sürecini tamamlar. Bu zaman dilimi içerisinde gerekli görülürse hastaya geçici bir protez uygulanabilir. Hasta, yerleştirilen implanta fazla yüklenmeden normal beslenmesini sürdürebilir. İyileşme süreci içerisinde, implantı uygulayan doktor belirli aralıklarla hastayı kontrole çağırır ve gerek görürse yeniden röntgen isteyebilir.

Protez

İyileşme süresi tamamlandıktan ve implant çene kemiğiyle yeteri kadar kaynaştıktan sonra, implantın üzerine protezin yerleştirilmesi aşamasına geçilir. Tedaviye en uygun protez için gerekli ölçüler alındıktan sonra protez implantın üzerine yerleştirilir. Protez kimi zaman tek bir kron, kimi zamansa köprü ya da tam protez şeklinde olabilir.

Benzer Blog Yazıları


Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz..