İlk muayene sonucu implantın sizin için geçerli çözüm olduğu ortaya çıktığı takdirde, diğer aşamaların planlamasına geçilir. İmplant planlamasında size uygun implant tipi ve çalışma şekli seçilir. Bunun için röntgen incelemeleri, çene kalıpları bazen de tomografik inceleme gerekebilir.
İmplant operasyonu dikişli veya dikişsiz iki farklı şekilde ve genelde ağız uyuşturularak yapılmaktadır. İmplant sayısı fazla ve operasyon geniş ise genel aneztezi ile de yapılabilir. Basit implant operasyonları bir diş çekimine benzer. Ağrı daha az ve nadir olur genelde birinci günden sonra görülmez. İmplant yerleştirme ameliyatı sonuçta yapılacak implant protezin şeklini ve rahatlığını etkileyeceğinden tecrübe, itina ve titiz çalışma gerektirir.
Güncellenmiş bilgilerimize göre implantların kemikle kaynaşması için gerekli süre üst çenede3 ay, alt çenede ise 2 aydır. İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra üzerlerine sabit dişlerin takıldığı durumlarda 2-3 ay beklenmeden dişler takılmış olduğundan hastaların 2 ay süre ile yumuşak besinleri yemeleri önem taşır.
Her operasyonda nadir de olsa bazı komplikasyonlar olabilir. İmplantlarla ilgili olarak ciddi bir komplikasyon hemen hiç oluşmaz. Çok nadir olarak alt dudakta his kaybına sebep olan geçici sinir zedelenmesi 3-4 haftada kendiliğinden düzelir. En sık komplikasyon %2 oranında görünen implant kaybıdır. Nadiren implantın kemikle bütünleşmemesi sonucunda implant yerinden çıkartılmak zorunda kalınabilir. Bu durumda daha geniş bir implantın yerleştirilmesi veya suni kemik tozu ile implantın yeri doldurularak 3-4 ay beklendikten sonra tekrar implant yapılmasına karar verilir.
İmplantlar dişler gibi diş fırçasıyla fırçalanarak temizlenmelidirler. Yetersiz bakım implant çevresinde bir enfeksiyona neden olabilir. Bu durum implantın ömrünün kısalmasına sebep olur ve implant çevresinde operasyon yapılması gerekebilir. İyi ağız bakımı ve diş hekimine 6-12 ayda bir kontrole gitmek implantların maksimum süre kullanılmasını sağlar.