İmplant Tedavisinde Başarı Garanti Midir? İmplant tedavisi uzun zamandır başarıyla uygulanmaktan olan, günümüzün en yaygın diş tedavilerinden biridir. Ancak tedavinin başarısı birçok faktöre bağlı olabileceğinden, her zaman %100 başarıya ulaşacağını söylemek çok gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. İmplant tedavisinin başarılı olup olamayacağını belirleyen bazı kriterler vardır.
Örneğin implantın kemik içine yerleştirilmiş ve rahatça çiğneme yapmamızı sağlayabilen bir implant için, "başarılı" bir implant demek doğru olmaz.
Bu, belki de implant tedavisinin başarması gereken en temel görevlerden biridir. Ancak bir implant tedavisine "başarılı" diyebilmemiz için tıpkı kendi dişimiz kadar doğal bir şekilde ağız içine yerleştirilmiş, diş etiyle uyum içerisinde, porselen yapısıyla estetik bir görünüme sahip olan, zaman içerisinde hastaya sorun yaşatmayacak bir implant olabilmelidir.
İmplant tedavisi çok uzun zamandır uygulanmakta olduğu için başarı oranlarının ölçülebilme imkanı olmuştur. İmplant, başarı oranları %90-%95 civarlarına ulaşan, genellikle olumlu sonuçlar veren bir tedavidir. Başarıya etki eden, hastaya, doktora ve tedavi sürecinin ilerleyişine bağlı birçok faktör bulunmaktadır.
Bu faktörlerin belki de en önemlileri hastaya bağlı olan, hastanın genel sağlık durumu ya da implant tedavisine verdiği önem ve ağız sağlığına gösterdiği özenle ilgilidir. Hastaya bağlı nedenler, implantın ağız içinde hangi bölgeye uygulanacağından, hastanın kontrol edilemeyen şeker ya da tansiyon gibi rahatsızlıkları bulunup bulunmadığına kadar çeşitlilik gösterebilir.
Örneğin ağız içerisinde alt çenede ve ön tarafta uygulanan implantların başarıya ulaşma oranı %100'e yakındır. Ancak sigara ve alkol alışkanlıkları bulunan ve tedavi süresince bu alışkanlıklarına ara vermeden devam eden bir hastada, implantın başarısız olma ihtimali oldukça yüksek olacaktır. Bu tip alışkanlıklar hastanın bağışıklık sistemine etki edeceği gibi implant tedavisinin aşamaları boyunca iyileşme gücünü azaltacak, tedavinin ilerlemesini engelleyecektir.
İmplantın kemik içerisine başarıyla yerleştirilmesi, tedavinin tamalandığını ve %100 başarılı olduğunu göstermez. Bu noktadan sonra hasta kendi üzerine düşen görevleri titizlikle yerine getirmeli, ağız bakımını aksatmadan gerçekleştirmeli, diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı ihmal etmemelidir.
Diş implantları da uzun ömürlü olabilmek ve fonksiyonunu başarıyla sürdürmek için en az doğal dişler kadar bakım ve özen istemektedir. Bunun dışında implantın ne derece kaliteli malzemelerle uygulandığı, diş hekiminin, yardımcısının, implant tedavisini gerçekleştiren ekibin bu konudaki deneyimi ve uzmanlığı da tedavinin başarısında kilit rol oynayacaktır. Sağlıklı günler.