EN

TR

Implant Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Implant Cerrahisi Nasıl Yapılır?
21.07.2017
8665

Implant Cerrahisi Nasıl Yapılır?

İmplant cerrahisi implantın başladığı 80’li yıllarda az hekim tarafından hatta genel anestezi yapılıyordu.Çok steril odalar,çok korunmalı. Çok yaygın değildi.

1990 dan itibaren yaygınlaşmaya başlandı,ve bugün kabül edilen kriterlere göre Amerikan Diş Hekimlerinin kabul ettiği kriter Diş Hekimleri Muaynanesinde bildiğimiz lokal anesteziyle diş çekimi yapılır gibi basit ağız operasyonlarıyla implantlar çene kemiğinin içine yerleştirilebiliyor.

Yani kliniklerde, muaynehanelerde bazen nadiren genel anesteziyle yapılma durumu söz konusu olabilir.Bu daha çok korkanlar için geçerli bir durum. Tabi basit bir cerrahi işlem diyoruz implantın uygulanmasına.Yani buna genel bakış açısıyla herşeyin iyi olduğu mükemmel olduğu işte bir dişin çekiminden çok fazla zaman geçmeden implantın uygulandığında uygulanmasıyla belki işlem basit olablilir.Ama gecikme olduğunda, ki bu gecikmede daha önce bahsettiğimiz gibi korku tetikliyor.

Hastalarımız genelde ağrı korkusu ağrı çekicem korkusu, diş hekimliği korkusu, diş hekimliği biliyorsunnuz korkulan 10 meslekten bir tanesi dünyada. Bu korku nedeniyle gecikiyorlar. Gecikmenin debir takım bedelleri var. Herşeyde olduğu gibi sağlıkta geciktikçe noluyor; diş çekildikten sonra çene kemiğinde erime başlıyor. Diş çekildikten sonra eskiden şöyle bir düşünce vardı.

Dişler çekilsin yeri iğleşsin implant ondan sonra koyulsun. Bu tamamen böyle terkedilmiş bilgi hala hastalarımız dişlerini çektirip aylarca öyle dolaşıyorlar. Orada kemik erimeye devam ediyor. 1,5 mm lik kemik erimesi demek bizim için çok büyük bir kayıp demek. Şimdi çene kemiğinin genişliğine bakarsanız zaten diş çekildiğinde yaklaşık 6 mm civarında kemik.

Bizim oraya yerleştireceğimiz bir implantın genişliği ise 4 mm sonuçta 2 mm implantın dış ve arka tarafında kemik kalınlığı kalması gerekiyor. 1,5 mm kemik daha eritirsek biz bekleyerek, implantı koyucak kemik kalmıyor. Kemik incelmeye başlıyor. Kemik önce daralarak erimeye başlıyor. Aynı zamanda da boyu kısalmaya başlıyor. Bu da implant yapılmasını zorlaştırıyor.

Bugün kabul edilen implant boyunun 10 mm olması gerekiyor. 10 mm deki implantın boyun genişliği de 4 mm olması ve kabul edilebilir standartlarda. Hani iyi dediğimiz bir implant. Boyu 12 eni 4,5 olursa daha iyi ama daraldıkça boyu küçüldükçe implantı yük taşıma kapasitesi azalıyor.

Bildiğiniz gibi çiğneme sırasında yük taşıcak bunlar diş kökü gibi kullanılacak. O yüzden çene kemiklerinin erimemesi erimeden implantların koyulması bu açıdan çok önemli.

Benzer Blog Yazıları


Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz..